Κυκλοφόρησε … το ημερολόγιο του Πάρκου Ναυαρίνου !

2013 calendar converted.cdr

2013 calendar converted.cdr

2013 calendar converted.cdr

Το Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής γεννιέται στις 7 Μαρτίου 2009, όταν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής των Εξαρχείων και άλλων γειτονιών αποφασίζουν να καταλάβουν το πρώην πάρκινγκ ιδιοκτησίας Τ.Ε.Ε., μετατρέποντάς το σε χώρο πρασίνου, παιχνιδιού και συνάντησης. Ως αποτέλεσμα της αυτοοργανωμένης, αυθόρμητης και συντονισμένης δράσης των «από κάτω», η δημιουργία του πάρκου στο έδαφος της κατάληψης ενός ιδιωτικού χώρου και η προσπάθεια διαμόρφωσής του με όρους αμεσοδημοκρατικούς και αντιιεραρχικούς είναι μια πράξη με σαφές πολιτικό στίγμα. Ένα στίγμα απόλυτα ενταγμένο στην ατμόσφαιρα και τις προσδοκίες που γέννησε η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008.

Τους καλοκαιρινούς μήνες οργανώνονται εβδομαδιαίες κινηματογραφικές προβολές, καθώς και παιδικές, πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ πρόσφατα άρχισε να δημιουργείται στο χώρο του πάρκου κι ένα περιβόλι για την εκπαίδευση σε θέματα καλλιέργειας και τη σποροπαραγωγή παραδοσιακών ποικιλιών.

Οι αποφάσεις για τη διαμόρφωση και τη λειτουργία του πάρκου παίρνονται στη συνέλευση που είναι ανοικτή σε όλους, εφ’όσον σέβονται το χώρο, τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και τον αυτοοργανωμένο, αντιιεραρχικό και αντιεμπορευματικό χαρακτήρα του. Η πορεία του πάρκου ουσιαστικά εξαρτάται από τη διάθεση των ανθρώπων να συμμετάσχουν στις διαδικασίες δημιουργίας του, όπως η συνέλευση, οι εργασίες και η οργάνωση εκδηλώσεων. Όταν συμμετέχουν, το πάρκο πάει καλά. Όταν αδιαφορούν  ή το κρίνουν από μακριά, πιστεύοντας ότι κάποιοι άλλοι θα φροντίσουν γι’αυτό, τότε δεν πάει καλά.

Το Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου ήδη μετρά σχεδόν 4 χρόνια συνεχούς δημιουργίας και σε περιμένει να το ζήσεις και να το συνδιαμορφώσεις! Οι συνελεύσεις του γίνονται κάθε Τετάρτη στις 6:30 το απόγευμα, το καλοκαίρι στο πάρκο και το χειμώνα σε κλειστούς χώρους της γειτονιάς. Εργασίες διαμόρφωσής του πραγματοποιούνται συνήθως τις Κυριακές και σε ημερομηνίες που μπορείς να πληροφορηθείς από το blog του πάρκου  >>>  parkingparko.espivblogs.net

Στο ημερολόγιο θα βρεις κάποιες φωτογραφίες από την ιστορία του πάρκου. Δεν θα μπορούσαν, όμως, να αποτυπώσουν τις χιλιάδες φορές που το πάρκο μας έχει γοητεύσει, απογοητεύσει, απελπίσει ή συναρπάσει.

Το παρόν ημερολόγιο διατίθεται για την οικονομική ενίσχυση του εγχειρήματος και μπορείς να το βρείς σε κινηματικούς χώρους και στέκια στα Εξάρχεια και τις γύρω περιοχές, ενώ μπορείς να το προμηθευτείς σε επικοινωνία με το email του πάρκου parkingparko@espiv.net

//

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.