Κυριακή 10/6/18, ώρα 20:00 στο Πάρκο Ναυαρίνου : Η ομάδα ΝΕΜ68 & το Αυτ/νο Πάρκο Ναυαρίνου καλούν σε συζήτηση με τον Τομάς Ιμπάνιεθ: “Η αμηχανία και τα διλήμματα των αναρχικών απέναντι στο ζήτημα της εθνικής αυτονομίας στην Καταλωνία του σήμερα”

Λόγω βροχής η εκδήλωση μεταφέρεται ίδια ώρα (20:00) στο Κοινωνικό Κέντρο Τσαμαδού 15

 

 

 

 

 

 

 

Τομάς Ιμπάνιεθ: Ο Καταλανικός Λαβύρινθος, Διλήμματα των αναρχικών απέναντι στο ζήτημα της εθνικής αυτονομίας -Σημειώσεις για μία παρουσίαση του θέματος

“Μετά από μια παρουσίαση της τρέχουσας κατάστασης στην Καταλονία, πρόκειται να συζητήσουμε τα διακυβεύματα που έχουμε μπροστά μας, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ζητήματα τόσο σημαντικά όσο το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση, το πρόβλημα του εθνικισμού και την αναγκαιότητα για δημιουργία ρηγμάτων μέσα στο σύστημα. Το γεγονός ότι είμαστε ελευθεριακοί, επομένως απάτριδες, αντιεθνικιστές, αντικαπιταλιστές και αντικρατιστές ταυτόχρονα, κάνει δύσκολη την απόφαση σχετικά με το «τι να κάνουμε» μέσα σ’ ένα πλαίσιο όπου θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε την ένταση μεταξύ δύο αντικρουόμενων θέσεων, χωρίς να καταφεύγουμε στα ήρεμα νερά των θεωρητικών βεβαιοτήτων. «Να μείνουμε σπίτια μας την 1η Οκτώβρη;» ή μήπως «να υπερασπιστούμε τις κάλπες;» Αυτό ήταν το δίλημμα τη στιγμή του δημοψηφίσματος. Από τότε, το δίλημμα μετατοπίστηκε στο αν θα έπρεπε να συμμετέχουμε στις CDR (Επιτροπές Υπεράσπισης της Δημοκρατίας). Πραγματικό δίλημμα. Από τη μία, ξέρουμε πολύ καλά ότι όταν ξεσπάει ένας λαϊκός αγώνας, οφείλουμε να είμαστε παρόντες κι ότι απέναντι στην καταστολή του είναι αδύνατο να παραμείνουμε αδιάφοροι. Γνωρίζουμε επίσης ότι «μόνοι-ες δεν μπορούμε» κι ότι η αξίωση να αγωνιζόμαστε μόνο στο πλευρό όσων έχουν τις ίδιες με μας πεποιθήσεις, οδηγεί στην αναποτελεσματικότητα και στην εξασθένιση των προοπτικών μας. Από την άλλη, πολλά στοιχεία ξυπνούν την υπόνοια ότι οι ελευθεριακοί που συμμετέχουν στον συγκεκριμένο αγώνα, μετατρέπονται σε απλούς κομπάρσους μιας περιπέτειας που τους είναι παντελώς ξένη και που στρέφεται, ενδεχομένως, σε κατεύθυνση αντίθετη προς τους στόχους τους.”

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *