Θερινό Σινεμά στο Πάρκο Ναυαρίνου! Τετάρτη 24/8, ώρα 21:00, ‘ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ’ του Γιώργου Πανουσόπουλου

cineparko2016_webΧωρίς περιφράσεις: είναι η πρώτη μεγάλη ελληνι­κή αμερικάνικη ταινία. Η λέξη «αμερικάνικη» έχει εδώ εντελώς θετική έννοια, και όχι αντιθετική με τη λέξη «ελληνική». Υπονοεί δύο πράγματα: από τη μια τον πιο γνήσιο «κινηματογράφο», τον κινηματογράφο της μέγι­στης αποτελεσματικότητας, όπου η τελειότητα της τεχνικής και η δεξιότητα της σκηνοθετικής πρακτι­κής υπηρετούν απόλυτα την έκφραση, εξαφανί­ζουν την απόσταση μεταξύ οθόνης και θεατή και εισάγουν τον τελευταίο κατευθείαν στο ζωντανό ό­νειρο του κινηματογράφου.
Η άλλη έννοια είναι, βέβαια, ότι η ταινία απηχεί την «αμερικανοποίηση» της ζωής της σημερινής νεολαίας τόσο στα δε­δομένα του σεναρίου, όσο και σ’ αυτή την αλλαγή ρυθμού, σ’ αυτή την ιλιγγιώδη επιτάχυνση: Μοτο­σικλέτα σε τρελή επέλαση, κόντρα στο ρεύμα, «κά­ψιμο» της ζωής σε κάθε λογής «κορώνα-γράμματα» του κινδύνου, αλλά και ανάλογη σβελτάδα της κι­νηματογραφικής μηχανής και του μοντάζ. Η ταινία είναι τόσο ουσιαστικά μοντέρνα, όχι γιατί δείχνει μια «χαμένη νεολαία», χιλιάδες μηχανές, μπόουλινγκ και φλίπερ, αλλά γιατί αισθάνεσαι ότι το ύφος της πηγάζει, άμεσα και αρμονικά, από το ήθος και τον ψυχισμό αυτής της νεολαίας, από το γυαλιστερό χρώμιο, τα νυχτερινά φώτα, τα αεικί­νητα ηλεκτρονικά σήματα, τους ήχους του ροκ, τη φλυαρία των πειρατών και το σλανγκ του αμερικά­νικου σταθμού.
Το πλαίσιο είναι εύστοχα σύγχρονο. Η Αθήνα, όχι του κέντρου ή της μικρής συνοικίας, αλλά των πε­ριφερειακών λεωφόρων, με τις ατελείωτες ουρές των αυτοκινήτων, που χωρίζουν και απομονώ­νουν, σαν αδιάβατα ποτάμια, τις σειρές από άχαρες πολυκατοικίες.
Τρεις κόσμοι συνυπάρχουν εκεί, εντελώς διαφορε­τικοί, χωρίς επικοινωνία μεταξύ τους. Ο κόσμος του «χθες», της παράδοσης, αρνητικής και θετικής, η μάνα του κεντρικού ήρωα, του Χάρη, θρησκευό­μενη επαρχιώτισσα χήρα, αλλά και η ποντιακή συ­ντροφιά, που περήφανα χορεύει. Ο κόσμος του «χθες-σήμερα», η κυρίαρχη, «βολε­μένη», μεσοαστική τάξη (ο κύκλος του άντρα της Στέλλας), με υπολείμματα πατριαρχισμού, οικογε­νειακή ρουτίνα, ποδόσφαιρο και λίγο γκομενιλίκι. Τέλος, ο κόσμος του «σήμερα», ή μάλλον μια «αιχ­μή» του σε κρίση, τα ατίθασα παιδιά του ροκ και της κόκα-κόλα.

Απόσπασμα από την κριτική του Γιάννη Μπακογιαννόπουλου
(«Καθημερινή», 3.11.1981)

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *